Sep 3, 2011

online Gomoku

Pár hete készült el a gomoku nevű (magyarul ötödölő vagy amőba, kinek hogy tetszik) játékom. Ezzel kapcsolatban íródik a mostani poszt. A technikai alapokról osztok meg néhány gondolatot.
Felületről megközelítve CSS3 és SVG(Raphael) technológiákról beszélhetünk, míg szerver oldalról természetesen :) egy PHP szerver biztosítja a kliensek közti kommunikációt (WebSocket). A PHP-ban íródott alkalmazásszerver jelenleg 100 játékosra van kofigurálva, a játékosok belépéskor azonosítókat kapnak. Az azonosító és megadott kóddal "fejlécezett" üzenetekkel kommunikálnak a szerverrel oda-vissza. Amikor egy játékos a felületen lép egyet, akkor a szervernek elküldi a lépést azonosító üzenet kódot és a lépés x, y koordinátáját. Ezt az üzenetet a szerver megkapja, majd elküldi a megfelelő játékosnak, aki az üzenetet küldő fél ellenfele.
A design nem saját, kölcsönöztem, míg a szerver alacsonyabb szint kódjáért a phpwebsocket google code-on hosztolt kód a felelős. A teszt verziót itt érhetitek el. Leginkább Chrome-ban próbálkozzatok vele, Fx4-ben a websocket le van tiltva (Fx5-6-ot ezidáig még nem próbáltam ki, így arról nem tudok nyilatkozni). (Amennyiben nincs a szerveren játékos, de ki szeretnétek próbálni, egyszerűen nyissatok még egy tabot neki.)
Belépéskor
Játék vége, győztesként

A játék a html5games.com-on

No comments:

Post a Comment