Aug 19, 2011

NetBeans vs CodeCoverage

Jelen posztban a NetBeans és a PHPUnit kapcsolatáról lesz  szó. Régóta ki szerettem volna próbálni, hogy mit is tud az egyik kedvenc IDE-m kezdeni az egységtesztelésből már ismert Code Coverage-el. Pár hete le is töltöttem a 7.0-s változatot, de mire odáig jutottam hogy ténylegesen rászánjam azt a 2x10 percet a dologra, már ki is jött a 7.0.1-es (Aug1.), így már azon teszteltem (6.9-es verziótól már tartalmazza ezt a feature-t).
 Kezdetben van nekünk egy "User" osztályunk két metódussal. A fontos most a "setName()", amely egy paramétert vár ("name), ami ha nem "string" típusú vagy ha az, de a hossza kisebb, mint három, akkor kivételt dob a függvény. Előbbi esetben a kivétel "InvalidArgumentException", míg utóbbiban "LengthException" típusú. Amennyiben nincs kivétel, a "name" attribútum értékül kapja a paraméterként adottat.


User osztály

Következő lépés, hogy létrehozzunk egy tesztet az említett osztály "setName" metódusára. Az alábbi módon könnyíthetjük meg a munkánkat:

Unit test generálás

Elkészült a tesztelő osztályunk mindenféle földi jóval. A metódusok helyesen "incomple" jelzést kaptak.

UserTest osztály

Visszamegyünk a "User" osztályunkra, ahol meg szeretnénk nézni, hogy az apró kódunk hány százalékát fedtük le eddig egységteszttel. Kemény 7.69%-on vagyunk, amit teljes egészében a konstruktor tesz ki. Ahogy a képen is láthatjuk a konstruktor zöld színű, míg az eddig le nem fedett részek pirosak.

CodeCoverage 7.69%

 Nekünk ez a lefedettség kevés (A 7.69% valóban kevés lehet, de halkan megemlíteném, hogy a 100%-os lefedettséget senki se szeresse elérni. Külön cikket megér, van is róla pár angol nyelvű, érdemes böngészni), így írunk egy tesztet a "setName" metódusra. Ebben a tesztben egy nem "string" típusú paramétert adunk át a függvénynek, amire válaszul InvalidArgumentException-t várunk (expected annotáció a kommentben).

testSetName


Miután kész a függvényünk, visszatérve a "User" osztályunkhoz láthatjuk, hogy az említett kivételt le is fedtük a tesztünkel. 30.77% ami a mai napra nekünk elég is, hiszen nem szeretnénk túlzásba vinni a kódolást a 28° melegben ezen a szép napon.

CodeCoverage 30.77%

No comments:

Post a Comment