Feb 21, 2012

Imap "érdekességek" :/

Bő két hónapja esett meg az a szerencsétlenség, hogy volt alkalmam összefutni a php imap libbel. Ami főleg azért volt számomra szerencsétlen, mert előjött pár olyan idegőrlő "érdekesség", amely nem tett túl jót a neurális hálózatomnak.
A doksi írást senki sem szereti, ez tény. Viszont aki nem, vagy csak részben ír dokumentációt másokkal szúr ki, ez esetben velem (és gondolom még sok más fejlesztővel is).
Az imap-al kapcsolatos alapvető felhasználásra nem térek ki, ezek a pontok azoknak lehetnek hasznosak, akik már valamennyire működő kódot hoztak össze, vagy ezt elolvasva a jövőben talán visszaemlékeznek az egyes részekre.
Lássunk tehát néhány hasznos információt a php-s imap-al kapcsolatban, amikkel volt "szerencsém" találkozni:

 • Postafiók megnyitás (ez jól le van dokumentálva, de az egyik vázlatpont miatt nem árt, ha látjuk)
  imap_open(string $mailbox , string $username , string $password [, int $options = NIL...);
  szerver specifikáció:
  {host:port/flag}
  (hasznos option: \OP_HALOPEN -> csak kapcsolatot nyit, de mappát nem)
 • Függvények hibát dobnak a @ operátor ellenére is
  egyszer bejelentett bug
  másszor bejelentett bug
 •  A lib szereti cache-elni a dolgokat, ezért: imap_gc(...); !
 • imap_append options paraméternek az imap_clearflag_full függvénynél az options paraméter értékei is megadhatóak (The flags which you can unset are "\\Seen", "\\Answered", "\\Flagged", "\\Deleted", and "\\Draft" (as defined by » RFC2060)). Például egy levelet olvasottként akarunk az egyik mappába helyezni.
 • Karakterkódolás: Nos, itt nem sikerült tökéletes megoldást előállítanom, így nincs is mit publikálnom sajnos (egy kisebb szkriptről volt szó, amely egyszer volt használatos és nem volt elvárt pl a magyar ékezetes betűk használata). A lényeg, hogy az ékezetes betűkkel rengeteget lehet szívni. Nem folytam nagyon bele, de valszeg rosszak a saját kódolási függvényei: imap_utf7_encode imap_utf7_decode
 • A végére még egy gyöngyszem, az imap_mail_move. Itt az a csodálatos, hogy a szerver spec (első pontban tárgyalt) nem olyan formában kell, hogy szerepeljen, mint ahogy (szinte - pl a copynál is a move-hoz hasonló, viszont append-nél már nem) minden más függvénynél (azaz {host:port/flag}/Folder), hanem neki csakis a Folder rész szükséges.
 • Ráadásként pedig az imap_getmailboxes visszatérési értéke, amely hiányosan van dokumentálva, de szerencsére az egyik kommentelő előkotorta a C forrásból a maradékot :)
Kb ezek voltak amikkel találkoztam és emlékeztem is rájuk. Lehetséges persze, hogy más függvényeknél is előjehetnek hasonlók. A cél, a figyelem felhívása volt a labilis pontokra, azok számára akiknek esetleg ezzel a könyvtárral kell dolgozniuk a jövőben.

No comments:

Post a Comment