Apr 8, 2011

.properties

A főleg Java-ban használt property fájlról, ha valaki még nem hallott, akkor épp itt az ideje. Egészen hasznos a platformfüggetlen property állományokban tárolni például az i18n-hez tartozó kulcs-érték párokat.

Wiki oldalon fent lévő példa struktúra:
# You are reading the ".properties" entry.
! The exclamation mark can also mark text as comments.
website = http://en.wikipedia.org/
language = English
# The backslash below tells the application to continue reading
# the value onto the next line.
message = Welcome to \
          Wikipedia!
# Add spaces to the key
key\ with\ spaces = This is the value that could be looked up with the key "key with spaces".
# Unicode
tab : \u0009
 A kommenteket a # és ! karakterek jelölik és lehetőség van sortörésre is a \ karakterrel. Többféle formátum is támogatott a key=value mellett, például key = value vagy éppen key : value, ki melyiket preferálja.
 Nemzetköziesítésnél miután az alapértelmezett property fájl nyelvi kódját megbeszéltük magunkkal, adhatunk több helyszínt a property fájlunk mellé - úgymint en, hu stb (Természetesen lehetőség van a nyelvi kódon túl ország kód és variáns megadására is).

NetBeans-ben így nézünk ki
 PHP alól a felolvasására az előző posztban látható egy példa. Érdemes figyelni az unicode karakterek dekódolására felolvasáskor, mivel az állományok kódolása ISO-8859-1.
 Akad még egy fontos dolog a property állományoknál, ez pedig a szerkesztésük módja. NetBeans-ben például nagyon egyszerű a módosításuk ugyanis egy táblázatban látjuk a kulcsot és a különböző nyelvekhez tartozó értékeket.

NetBeans-ben szerkesztünk


Ennél többre nem is térnék ki, mivel egyszerű dologról van szó és mert hamarosan egy apró i18n osztályt is bemutatok majd.

2 comments:

  1. Szia!
    Mindez mennyivel jobb, mint a "hagyományos" ini fájl?

    "adhatunk több helyszínt a property fájlunk mellé" - ekkor pontosan mit is csinálunk? :)

    ReplyDelete
  2. Szia,

    pl mert NetBeans-ből könnyedén kezelhetőek, szerkeszthetőek egyszerre a különböző nyelveket tartalmazó property állományok (mint ahogyan az a 2. képen is látható).

    "...ekkor pontosan mit is csinálunk? :)"
    ekkor az első képen látható, hogy az alapértelmezett nyelvhez még a német és magyar nyelvet is hozzáfűzzük ("helyszín" = kétbetűs nyelvi kód)

    ReplyDelete