Jul 27, 2010

html 5 video: körültekintés

Mint bizonyára sokan tudjátok a HTML5-ös verziójával érkezik a video tag, a sok egyéb remek dolog mellett. Első körben engem ez kezdett el érdekelni. Rengeteg hasznos site-al találkoztam, amelyek az alapoktól a vezérlés implementálásáig leírnak mindent.
Számos kész megoldás létezik már a megvalósításra, amelyekből a legjobbakat viszi terítékre az insicdesigns.

A megoldások tetszetősek, bár néhol kissé lyukasnak tűnnek. Például a vezérlőket úgy láttam mindegyiken ki/be lehet kapcsolgatni (és az egyéb alap funkciók is elérhetőek a video-n jobb gombbal). Tehát kihasználják a lehetőséget és saját vezérlőket tesznek a videóra, de otthagyták az eredetit is, így ha bekapcsolom elég csúnyán néz ki ott, ahol nem fedik el teljesen. Ezzel nem is lenne baj, ha választhatnék, hogy az övékét vagy a default-ot szeretném látni, de ilyenre nem láttam lehetőséget (vagy szimplán ne piszkáljam :)).

A teljes képernyős nézet egyelőre még csak a böngésző ablakára vonatkozik és csak a böngésző teljes képernyőbe tétele után (F11) élvezhetjük a kívánt hatást. Nem annyira újdonság, hogy hónap elejétől a Firefox tesztverziójából (MineField) már életre lehet kelteni a teljes képernyőt, de úgy tudom egyelőre azt is csak Windows rendszeren. (Ki is próbáltam, működik is, de elég bug-os egyelőre. - Minefield/4.0b3pre)

Ismerkedés céljából dolgozom egy saját video megjelenítőn, az elképzelések megvannak, hamarosan lesz kipróbálható verzió is.

No comments:

Post a Comment